Informasjon, artikler og referater o.l.

Informasjon om mangt og meget

I tiden som kommer vil jeg underveis hvor ting kan dukke opp legge inn informasjon og innlegg i korte trekk om disse. Vi lever jo i en teknisk verden med alle mulige varianter, meininger og innlegg, og ikke alltid er dette bare til det gode. Noen ganger kan det også forvirre mer enn godt er, og gi feil inntrykk og skape bekymringer. Mens det er andre ting og faktisk opplysninger som det er vel verd å opplyse og informere om.

VaksinerGråter

Kennelhoste dreper

Når en Irsk Ulvehund får kennelhoste, kan den utvikle seg til en livstruende lungebetennelse i løpet av kort tid. Det beste er da at den ikke får kennelhoste i det hele tatt.

Hva du kan gjøre?

Sørg for at hunden din er vaksinert mot parainfluensa og Bordetella Bronchiseptica. Vaksinen er enkel, gis gjennom nesen av veterinær, gir god beskyttelse mot kennelhoste.

Har hunden din hatt kennelhoste i det siste, så hold den unna andre hunder til den ikke lenger er smittefarlig. Din veterinær kan gi nærmere informasjon.

Hold hunden din borte fra utstilling og andre plasser der hunder og hundefolk oppholder seg om den hoster eller er snørrete. Vær nøye med egen håndhygiene og bytt klær hvis du skal til andre hunder når din egen er syk.

Irsk Ulvehund Norge takker for at du hjelper med å holde hundene våre friske

Akita helse

Med tillatelse av eier

Hva er SA, Sebaceous Adenitis Folicularis?

Jeg får av og til spørsmål om hva SA er for noe, og ikke bare fra de som selv har Akita, men og fra mennesker som går i tanker om å skaffe seg en. Denne artikkelen er i grunnen veldig fint beskrevet så ser ingen hensikt i å skrive en ny. Men til deg som er inne på denne hjemmesiden vil si at eventuelt sjekk med Sunnhetsutvalget i NAK. Det viser seg nå at man tror SA nedarves poly eller multic genetisk. Så som de fleste forstår så er det ikke enkelt å finne det rette genet. Prosjekter og forskning er i gang, men sjekk med SU som mest sannsynlig er mest oppdatert rundt dette. SA bør ikke "begraves" som et tema rundt helsen for Akita. Men "hysteri" er jeg  ingen tilhenger av. Det er mangt som skal sammenfalles i et oppdretter arbeide.

Denne informasjonen er ikke ment å "skremme", men informasjon skader ingen. SA er en alvorlig sykdom, men det kan være svært vanskelig å finne ut hvem som kan ha hatt, hvem er bærer o.s.v. og rykter er ingen tjent med. Men heller et samarbeidene miljø. Som dere ser i artikkelen kan hundene være friske hele livet eller det dukker opp først i voksen alder.Den rammer verre og "mildere" den enkelte hund.Og immuneforsvar er mangt. Den kan utvikles av forskjellige påvirkninger. Men for eksempel foruten å forsøke finne ut mest mulig om de linjene en bruker(som ofte er totalt umulig) kan en tenke litt forebyggende som foring, vaksiner o.l. Det er en forholdsvis kjent sak at vår rase trenger nye linjer, og det er for en oppdretter også viktig for å bevare rasens generelle mangfold  


Sebaceous Adenitis (SA) er en talgkjertelinfeksjon i huden. SA kan ikke helbredes, men den kan lindres. Hyppige bad og oljebehandlinger har vist seg å ha en temporær effekt, og en viss fremgang er også blitt påvist med naturpreparater som Aloe Vera. Antibiotika blir brukt for å behandle de sekundære infeksjonene i huden.

 Akita med SA

Flere grunner er blitt foreslått til hvorfor SA utvikles.

  • En utviklende, sannsynligvis nedarvet forstyrrelse i sebaceous kjertelen
  • En sykdom i immunforsvaret som utløses av ukjente mekanismer
  • En del av en mer generalisert defekt i hud- og hårveksten. 

Litt fra hundeverden - Noen av de rasene som man, så langt kjenner til, har SA:

Airedaleterrier - Akita

Cairn Terrier - Chow Chow - Collie

Dachs - Dalmatiner

Engelsk Cocker Spaniel

Golden Retriever - Great Japanese Dog

Havanese - Hovawart

Irsk Setter

Jack Russel Terrier

Labrador Retriever - Lhasa Apso

Malteser - Miniatyr Pinscher

Old English Sheepdog

Puddel, alle størrelse varianter

St. Bernhard – Samoyed - Shetland Sheepdog - Shih Tzu - Schäfer

Vizsla

Weimaraner, Welsh Corgi Pembroke

 

 

Kliniske symptom
SA rammer unge og 7-8 år gamle hunder av begge kjønn, litt avhengig av rase.
Hos Akitaen kan symptomene inkludere mye flass, fet eller tørr skurv, huden mørkner, huden får en emmen lukt som sure våte sokker (typisk), fortykkelse av huden med håravfall, fremst underullen, som kan variere fra flekkvis (for eksempel ører og hale) til total hårløshet. Typisk er at hårrøttene på pelsen som losser, ser ut som et mørkt, avlangt lite frø. Feber og vektminking kan også forekomme. SA er ofte syklisk av natur. Betennelsen går tilbake, pelsen vokser litt, og så kommer syklusen igjen.

 Stille diagnosen

Enten så må det forekomme spesifikke forandringer av kjertlene, eller en totalt fravær av kjertler i biopsiene.

 Avmerket hvit stripe på hunden er anbefalt for biopsitagning.

Utvikle en genetisk test

 Trinn 1 – Finne ut om lidelsen har en genetisk forankring.

 Oppdrettere har ofte en følelse for om en sykdom er genetisk betinget eller ikke basert på deres erfarenheter. Korrekt dokumentering av oppdretteren og sammenstilling av data hos raseklubben er nødvendig for å kunne ta dette første skritt.

 Trinn 2 – Avgjøre nedarvningsmønstret for lidelsen

 Detaljerte og dokumenterte stamtavle informasjon linket til kliniske funn kan analyseres for mengden og typen av genetisk innvirkning for lidelsen. Hos puddel har det vist seg at SA nedarves autosomalt recessivt og sannsynlighetene er store for at det samme gjelder for alle raser.
 
Det vil da bety at hunder som er disponert for SA kan gå ubemerket gjennom hele livet, og hvis SA viser seg å være immunrelatert vil den ikke kunne bryte ut før de da blir utsatt for en ytre faktor som utløser lidelsen. Slike faktorer kan være stress, hormonelle forandringer, vaksinasjon, feilaktig fôring, annen sykdom som svekker immunforsvaret, med mer.

 Trinn 3 – Når så stamtavlene er blitt analysert, trengs det hunder for forskningen. Prøver må deretter finnes tilgjenglige på både rammede og klinisk friske hunder (direkte slektninger, for eksempel mor, far, søsken og avkom).klinisk friske hunder (direkte slektninger, for eksempel mor, far, søsken og avkom).

 Trinn 4 – Velge retningen på forskningsprosjektet

 Dette bestemmes av den som leder forskningen og det finnes to generelle metoder for å se på genetiske markører: ”Kandidat Gen” og ”Genom Sortering”.

 Kandidat Gen metoden fordrer en lignende sykdom hos en annen art hvor de forårsakende genene er blitt identifiserte. De samme genene kan da analyseres hos den rammede hunden for å finne ut om de er lenket til sykdommen. Resultat fra denne type forskningen kan oppnås på ganske kort tid, ca 1-2 år.
Hvis forskningen er vellykket vil man kunne finne en direkte link til et gen og kunne utvikle en test som finner akkurat dette genet. Ex. Så er dette blitt brukt på øyesykdommen PRA (Progressiv retinal Atrophy).

 Genom Sortering trenger ikke en lignende sykdom hos en annen art. Fremgangsmåten her er å teste fragmenter/bruddstykker på alle genomer (samtlige x- og y-kromosomer) for å se om man finner en positiv ”treff”. Denne metoden tar lengre tid og jobber seg metodisk gjennom materialet og snevrer inn søket etter hvert som man får en positiv ”treff”.
Denne metoden er ta lang tid da man er avhengig av en porsjon med hell for å lykkes. Hvis den er vellykket vil man kunne finne en indirekte metode som da, med hjelp av genmarkører, vil kunne finne genet/genene som er tilknyttet sykdommen. En slik test er generelt sett mindre nøyaktig og kan kun si deg om det er statistisk sannsynlig at en hund er anleggsbærer for lidelsen.

 Dr. Ina Pfeiffer og hennes team, ved Universitet i Göttingen, Tyskland, arbeider for WUAC (World Union of Akita Clubs) for å komme til bunns med SA problematikken, noe som sannsynligvis vil ha ringvirkning på SA hos alle hunderaser. Forskningen har kun holdt på i litt over et år (prosjektet startede i slutten av 2003) og hun har allerede funnet forskjeller i det genetiske materialet (RNA) på hunder med SA og hunder som er klinisk friske. JKC (Japanske Kennel Klubben) er den største finansieren til prosjektet men, i senere tid har også Akita venner rundt om i verden begynt å bidra med penger til prosjektet.
All pengestøtte går uavkortet til SA prosjektet og dette er kontonummer (Oppgi gjerne at det gjelder SA-forskningen).

 Tierärztliches Institut der Universität Göttingen

 Navn: Postbank Hannover

 Bank kode: 250 100 30

 Konto: 28 14 63 06

 IBAN: DE 21 2501 0030 0028 146306

 BIC: PBNKDEFF

 Dr. Pfeiffer trenger flere prøver til forskningen! Hun har fått in en del blod- og biopsiprøver men de prøvene er nesten oppbrukte i prosjektet. Veterinæren som skal ta prøvene trenger beholdere til 2 biopsiprøver samt 2 tuber til 2ml EDTA-stabilisering til blodprøvene. Biopsiprøvene sendes deretter som Express pakke til Dr. Pfeiffer i en liten kjølebag av isopor med enten isposer (isposer som brukes av idrettsfolk for å kjøle ned skader) eller aller helst tørr is. Hvis du vil kan du legge ved en kopi av stamtavlen, men det er ikke nødvendig, det viktigste er at veterinæren attesterer at prøvene stammer fra en Akita (japansk type).
Adressen er:
Dr. Ina Pfeiffer, Groner Landstrasse 2, 37073 Göttingen, Tyskland:

 Dr. Ina Pfeiffers tlf.nr. er0049-551-39-9695 or 0049-551-39-3395og hennes mailadresse er:ipfeiff@gwdg.de

 På Internett står det ganske mye om SA.
Her er noen av lenkene:

 http://www.akitaclub.org/web/health/sa.html

 http://www.sebadenitis.de 

 http://www.akita-welt.de/gesundheit/sa.htm

på facebook er det og en gruppe som snakker sammen og det er forhåpentligvis oppstart av en ny forskningsgruppe. Kommer mer om denne etter hvert

 

<a href="http://www.w

Barn og hund

Erland and Lucas
Maru and Madelene
Michelle and Sir
The big gentle gigant Sir and Madelene
Maru puppy in Croatia
Maru an Lucas
Shimai and Madelene

Forgiftninger

Jeg er heldig og er i et meget godt og inkluderende hundemiljø hvor vi tar opp aktuelle tema og snakker sammen. Vi trener sammen og er og genuint opptatt av å ta vare på hverandre for å lykkes i trening. Ha det sosialt og fint sammen også.

Kort sagt er det en rimelig høy takhøyde for det meste.KulVi er ulike mennesker og har mange forskjellige raser. 

Det er verken "hystreriske" , "paranoide" eller ufine folk som nå går ut og advarer mot, her i distriktet å vare litt obs! Oppland

Hvordan enkelte kan være så totalt ondskapsfulle å legge ut arsenikk! I friluftsområder! Og også inntil og i privat eiendom i den hensikt å skade et dyr. Påføre en slik traumatisk del i det at din hund skal lide og du med den. Motbydelig!

På grunn av etterforskning kan jeg ikke enda gå ut med nærmere enn å si i fra. At det her er så utrolig jævelig at det bør informeres om. Selv om en ikke bør bli hysterisk. Det dreier seg ikke om våre hunder her, ei heller rasen, men har rammet såpass alvorlig enkelte, og ikke bare en hundeeier, bør det nevnes. Og det er ikke hundefolk som er til "byrde" for andre, ei heller har gjort noe galt annet enn å ha hund. 

 

Renhold i og av hundeskåler

De fleste holder nok sine matfat til hunden i en hygiensk form, og det er viktig!

Når vi skal kjøpe matskåler til vår hund/er er det mangt å velge i mellom.  Alt fra de søte til de mer praktiske, og mindre søte vil kanskje noen si.

I løpet av dagens eller to- dagers måltider vil det uansett danne seg bakterier i hundens matfat . Etter matrester. Kun skylle i vann hver gang er ikke alltid godt nok.

I vannskålen som en skal skifte til frisk vann, minst en gang for dag er det ikke alltid like godt å bare tømme ut vannet, for så å fylle i nytt. I vannskålen dannes det en mer "usynlig" bakteriell hinne, kun etter bare en dags innhold som ikke er så lett å se, men som kan kjennes. Og som ikke forsvinner ved bare å skylle.

Tenk på dette når du både kjøper, fornyer eller holde reint de du har.

Under gummilister og diverse "ornament" kan det bli liggende en del uhumskheter. 

Ingen hysteri her rundt dette, og naturlig bakteriflora vil det alltid finnes, og som også trengs og ikke til å unngås.

Foruten at vi kan si at det er ganske uappetittelig kan det dannes en del uønskelige bakterier som kan gi både diare og infeksjon Og også føre til at hunden ikke spiser maten sin så lett. 

Så et lite tips. Bruk kokende vann og evt en svamp til å fjerne belegg. Bruker du vaskemiddel, så bruk et fornuftig og ufarlig et, og skyll godt. 

 

Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE